top of page

Bokrecensioner

Novali hjärta Sara

                                 www.facebook.com/novalihjartasara 
 
Barboksfamiljen har recenserat Novali hjärta Sara:
https://barnboksfamiljen.se/novali-hjarta-sara-av-yvette-lissman-katarina-vintrafors/

 BETYG: 5 AV 5

 

Novali hjärta Sara

Författare: Yvette Lissman

Illustratör: Katarina Vintrafors

Utgiven av Vaktel förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 5 av 5 

Detta är en bra bok för barn i lågstadium att läsa själva när de börjat komma igång med läsningen – vi läste den dock högt i bilen på väg hem vilket uppskattades av A 8 år. Borde även funka bra i den äldsta åldern på förskolan.

Boken handlar om Novali och Sara, som Novali har en oskyldig barnförälskelse i. Vi får följa Novali under boken och läsa hur hon funderar över sin hemliga förälskelse, hur det kan kännas när man känner sig utanför och tro att den man gillar gillar en annan.

Illustrationerna är som vanligt av Vintrafors otroligt fina och välgjorda. Flickornas personligheter förstärks av de träffsäkra bilderna och gör att vi kommer ännu närmare till att känna Novalis pirrande känsla i magen och Sara sprakande starka personlighet. Eftersom boken handlar om så abstrakta saker som pirr i magen av förälskelse så tycker jag Lissman och Vintrafors lyckas kombinera sina verk riktigt bra så att det blir otroligt tydligt att ta tills sig av känslorna i boken.

Andra trevliga inslag är att boken visar närvarande pappor på flera ställen.

Gullis lästips har skrivit om boken Novali hjärta Sara, Betyg: 5 av 5
https://www.gullislastips.se/2020/02/20/novali-hjarta-sara-av-yvette-lissman/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mylovedbooks har recenseratNovali hjärta Sara- 5 stjärnor
https://mylovedbooks.home.blog/2018/11/15/novali-%E2%99%A1-sara-av-yvette-lissman-och-katarina-vintrafors/

Viktig, vacker och kärleksfull 

Antal sidor: 32

Förlag: Vaktel Förlag

Läst format: Inbunden

Finns i följande format: Inbunden

Betyg: 5 av 5

Novali funderar om man kan vara kär i en tjej? Självklart om man är pojke, då går det naturligtvis bra. Men kan en tjej vara kär i en annan tjej? Det funderar Novali på för hon har nämligen blivit kär i en tjej som heter Sara och hon har världens Finaste hår 

Tänk vad självklart något kan vara i ett barns ögon. Varför skulle kärlek mellan människor vara annorlunda bara för att man har samma kön? Vi kan lära oss mycket av barnen och borde lyssna mer på deras klokheter.

Det här är en oerhört viktigt barnbok, som Alla borde läsa för att förstå att Världen är en Fin plats att bo på om man ser med ett barns ögon 

 

Trevlig läsning! 

Angelica Anki Blixt har recenserat Novali Hjärta Sara – 5 stjärnor

den 8 maj kl. 20:06 · 

Köpte denna fantastisk bok till vår stora tös. som tar upp ämnet kärlek. Att vara kär i någon av samma kön. Boken lyfter verkligen fram det på ett pedagogiskt sätt där så barnet får en känsla att kärlek av olika slag är något vackert. boken lyfter ämnet väldigt naturligt och humant så som acceptansen i samhället alltid borde vara. �

 
Maria Viklund har recenserat Novali Hjärta Sara – 5 stjärnor

den 24 april kl. 10:18 · 

Novali är en av de viktigaste böckerna i vår tid. Det är en härlig berättelse om förälskelse och hur det kan se ut bortom normer, både könsnorm och vithetnorm. Jag älskar denna bok för den är charmig, lättläst och fångar barnen kring ett tema som är så viktigt att våga lyfta och prata om på ett enkelt sätt. Den är så viktig då den psykiska ohälsan breder ut sig alltmer i vårt samhälle bland barn och vuxna som inte tillåts vara som de är på grund av begränsade normer. Jag rekommenderar denna fantastiska bok varmt så köp den redan nu, läs den själva, för era barn och ni som arbetar i skolan; detta är den viktigaste boken att köpa in just nu.

Anders Keily har recenserat Novali Hjärta Sara – 5 stjärnor

den 29 mars · 

Rekommenderas varmt!

Jag läste boken för dottern ikväll och hon var mycket förtjust. Fina bilder och en tänkvärd och viktig berättelse.

Tanken var att vi bara skulle läsa några sidor, då det blev ganska sent, men boken var så lättläst och intressant att vi fortsatte tills hela boken var utläst. Direkt när den var slut sa dottern: ”Åh pappa, kan du inte läsa den en gång till!” 
Det var nog bästa betyg hon kunde gett. 

En på alla sätt inkluderande historia, där det både bland flickorna och den förälder som skymtar, finns fler än en hudfärg representerade. Att det är en barnbok som handlar om två flickor som förälskar sig i varandra, är dessutom ett ovanligt – för att inte säga unikt – grepp.”

 

 – Läs hela recensionen i ETC

https://www.etc.se/kultur-noje/resor-och-samkonad-karlek-i-uppdaterad-barnboksvarld

novali-hj-rta-sara-bed-mning_2_orig.png
image_552041392058791.jpg

Kvinnor Berättar #Metoo

www.facebook.com/kvinnorberattarmetoo

I del sju av Svts dokumentär " #metoo- hösten som förändrade Sverige" medverkar Yvette med sin historia.

 

Deltog 2021 i "kvinnohistorier" med bla Annika Andebark. Läs mer här:
https://www.andebark.se/2021/10/09/yvette-lissman-kvinnohistorier/ 

 

Johanna Pettersson har recenserat Kvinnor Berättar #metoo – 5 stjärna

den 15 januari · 

Det var ett tag sen den kom, men jag öppnade den först idag. Jag ville läsa, men orkade inte. Nu har jag öppnat och läst, känner mer hopp än oro och ångest faktiskt! Vi överlever, vi kan! Låna eller köp, men läs! Vanliga människor i alka åldrar berättar om det som hänt dem.

 

http://www.villa-freja.se/2018/02/kvinnor-berattar-metoo-en-antologi.html

kvinnor berättar #metoo - en antologi


❝ Kvinnor Berättar #METOO är en samlingsantologi med berättelser av modiga människor som får en plats att berätta sin #metoo- historia. Så att vi tillsammans kan förändra de dolda maktstrukturerna i samhället.

När hashtaggen #metoo fullkomligt exploderade i allas sociala medier väckte den en stark vilja till förändring. Inte bara hos dem som blivit och blir utsatta, utan även hos många av dem som utsatt andra Helt plötsligt såg de med andra ögon på vad de hade gjort och vad de hade sagt. De förstod plötsligt att de inte var oskyldiga. Uppvaknandet började sprida sig, men det fanns också de som protesterade och ville värja sig och fortsätta normalisera kränkningar, sexism och sexuella övergrepp på olika plan. Både bland kvinnor och män fanns det ett behov av att förminska och släta över men tack vare genomslagskraften i #metoo kunde man inte längre låtsas som ingenting. 

Den här boken låter oss som har varit, som blir och fortfarande är utsatta komma till tals. Synliggör vad som pågått och pågår. Vi kan inte längre gå tillbaka utan vägen nu måste leda framåt. 

Boken är ytterst varsamt redigerad och korrekturläst. I största möjliga mån har berättelserna bevarats så som de är skrivna och inskickade. Stavfel och vissa formuleringar har rättats till, något bidrag har kortats men i övrigt är det helt och hållet skribenternas egna röster vi får ta del av. Det är deras bild av händelserna och upplevelserna vi får uppleva, genom deras starka berättelser. ❞


Mitt omdöme:
Stark, samtida, gripande och viktig.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------

http://dagensbok.com/2018/05/13/for-privilegierade-kanns-jamlikhet-som-ett-fortryck/

6/10

I antologin Kvinnor berättar #metoo har Yvette Lissman samlat vittnesmål utan att sortera dem efter olika branscher, just kanske för att mäns förtryck mot kvinnor förmodligen ser likadana ut överallt.

bottom of page