top of page

#metoo manifestation i Malmö. Artikel i Expressen


#Metoo-manifestation i Malmö

METOO Publicerad 22 okt 2017 kl 10.40

”Det ger hopp och energi att kämpa vidare”

Flera hundra personer samlades på Möllevångstorget för att visa sitt stöd för #metoo-kampanjen. Det blev sång, poesi och berättelser från privatpersoner som berättade om sina erfarenheter – och en hel del känslor.


Över hela landet slöt tusentals personer upp kring initiativet.

På Sergels torg i Stockholm fanns ett långt program och i flera städer i Sydsverige, bland annat Lund och Kalmar ordnades manifestationer. I Malmö kläcktes idén i onsdags, någon dag senare var polistillståndet klart. På Möllevångstorget i Malmö slöt omkring 300 personer upp för att markera mot sexuella trakasserier och sexuellt våld. – Vi hoppas på dels på att manifestationen ska visa på omfattningen av problemet och vi ska få höra berättelser och röster och se det, vi hoppas också att manifestationen ska ge energi och hopp att kämpa vidare med det här, säger Amanda Angelöw, en av initiativtagarna.
Katja Lundberg, 25, ligger bakom arrangemanget på Möllevångstorget i Malmö.

Delade sina erfarenheter Engagerade vuxna och barn i olika åldrar samlades för att visa sitt stöd. "Mee too, mee too" och "Krossa sexismen" var uttryck som hördes över hela Möllevångstorget. Och det blev även känslofyllt samt många tårar på plats när privatpersoner talade om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och sexuellt våld. Det bjöds även på sång och poesi. För en person stannar inte berättelserna enbart på sociala medier och manifestation. Författaren Yvette Lissman var på plats och hade samlat ett hundratal berättelser som ska bli en antologi. – Jag samlar kvinnors berättelser i en antologi där man dels kan dela sina hashtaggar och längre berättelser. Jag ville skapa ett dokument så att de här berättelserna finns sparade.


Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg